Sådan kan du spare på julebelysningen i år

Som du nok allerede ved er priserne på el og gas steget markant i de seneste uger, og det er ikke slut endnu. Mange danskere kan derfor se frem til at skulle betale flere hundrede kroner ekstra hver eneste måned for at varme boligen op, lave mad og vaske tøj. Bet betyder dog ikke, at du ikke må tænde for julebelysningen i år. Vi har her samlet nogle tips til, hvordan du kan spare energi i hjemmet (og på din julebelysning), så du ikke får en kæmpe ekstraregning til jul i år.

Sænk temperaturen

Du kan regne med at spare cirka 5 procent af energiforbruget for hver grad, du skruer ned for varmen. Selvfølgelig skal du ikke gå og fryse i dit eget hjem, men ved blot at skrue lidt ned for varmen, kan du spare en hel del. Hvis du f.eks. har en stuetemperatur på 24 grader og skruer ned til 22 grader, kan du spare helt op til 10 procent af dit energiforbrug, og det er helt sikkert noget, du kan mærke på din energiregning lige for tiden.

Drop standbyfunktionen

Vi har generelt mange elektroniske apparater, som står på standby, når vi ikke lige bruger dem. Der er her især tale om fjernsyn, computer og spillekonsoller. Apparater på standby udgør 10-15 procent af vores elforbrug, så du kan altså spare meget, hvis du blot slukker på kontakten i væggen frem for kun at slukke computeren, spillekonsollen eller tv’et.

Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op

Det er generelt en dyr fornøjelse at bruge opvaskemaskinen, vaskemaskinen og især tørretumbleren for tiden. Det er derfor nu endnu mere vigtigt, at du fylder maskinerne helt op hver eneste gang, så du slipper for at køre dem alt for mange gange. Derudover er det også generelt en god idé at sætte maskinerne i gang natten over, hvor strømmen altid er billigere.

Sluk lyset efter dig

Det er simpelt, men helt sikkert noget, du har hørt mange gange før: Sluk lyset, når du forlader et rum. Det er nemt at spare lidt på energiforbruget, især hvis du stadig bruger f.eks. glødepærer. Du kan dog her spare endnu mere, hvis du skifter alle pærer ud med LED-pærer, som bruger en brøkdel af strømmen – dog er det stadig en god idé at slukke lyset efter dig.

Sæt timer på din julebelysning

Danskerne bør generelt ikke være bekymrede for, at det bliver dyrt, når der skal hænges udendørs julebelysning op. Langt de fleste lyskæder er nemlig i dag med LED-lys, og det er generelt en billig løsning. Det koster f.eks. kun 20 kroner at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i tre måneder. Der skal altså meget til for at det virkelig kan ses på elregningen. Uanset kan det dog være en god idé at sætte en timer på julebelysningen, så det kun er tændt i en bestemt periode. Det sikrer også, at du ikke irriterer naboerne om natten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *